Βάλε φρένο στον Καταβολισμό, εκτινάσσοντας στα ύψη τον Αναβολισμό!!!

Καταβολισμός VS Αναβολισμός

Ο καταβολισμός είναι η διάσπαση του μυϊκού ιστού για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που θέλετε να αποφευχθεί με κάθε τρόπο αν θέλετε να χτίσετε δυνατό και μεγάλο μυικό σύστημα!



Η διαδικασία για να χτίσουμε μυικό ιστό είναι έτσι και αλλιώς μια αρκετά δύσκολη υπόθεση και απαιτεί σωστά μελετημένη διατροφή και σκληρή συστηματική προπόνηση για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Φανταστείτε πως ένας αρχάριος αθλούμενος τον πρώτο χρόνο μπορεί να βάλει περισσότερα μυικά κιλά από κάποιον προχωρημένο με εμπειρία πάνω από 10 χρόνια!
Αυτό συμβαίνει τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας μας γιατί το σώμα μας δέχεται νέα ερεθίσματα και έτσι το θέμα μυική ανάπτυξη είναι "ευκολότερη" υπόθεση ειδικά αν ξεκινήσουμε σε νεαρή ηλικία!

Η ερώτηση που επικρατεί περισσότερο είναι το πόσα μυικά κιλά μπορώ να βάλω σε ένα χρόνο!
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια γιατί κρίνετε από πολλούς παράγοντες, θα μπορούσα όμως να πω πως τα πρώτα χρόνια 3-5 καθαρή μυική μάζα είναι εφικτό με έντονη προσπάθεια!

Το αντίθετο του καταβολισμού είναι ο αναβολισμός, η κατάσταση στην οποία το σώμα μας είναι σε κατάσταση μυικής αναδόμησης και ανάπτυξης. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κρατάμε κατά την διάρκεια της ημέρας το σώμα μας σε αναβολισμό. Το σώμα μας κατά προτεραιότητα χρησιμοποιεί το γλυκογόνο για τις ενεργειακές του ανάγκες. Όταν το γλυκογόνο εξαντληθεί το σώμα μας πηγαίνει στην επόμενη πηγή ενέργειας στο σωματικό μας λίπος και στην συνέχεια στρέφεται στους μυς κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία!!!
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε αυτούς που είναι πολύ σκληρά αθλούμενοι και σε αυτούς που έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό, βλέπε πολύ αδύνατα άτομα που δεν μπορούν να βάλουν κιλά.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας από μια καταβολική κατάσταση σε συνεχή αναβολική κατάσταση!

1. Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί για περισσότερες από 3 ώρες!!!

Eat-every-3-hours-bodybuilding
Όταν είστε σε φάση μυικής ανάπτυξης θα πρέπει να τρώτε συχνά, περίπου κάθε 3 ώρες δηλαδή 5-6 γεύματα προσεγμένα και στην ποιότητα και στην ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε να έχετε αρκετή ενέργεια καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας το σώμα σας σε αναβολική κατάσταση αποτρέποντας μια καταβολική κατάσταση.

Προτιμήστε κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων κατά κύριο λόγο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες έχουν το πλεονέκτημα να μας δίνουν ενέργεια για μεγαλύτερη διάρκεια μετά την κατανάλωση τους χωρίς να έχουμε έντονες αυξομοιώσεις του σακχάρου στο αίμα μας οπότε και παραγωγή ινσουλίνης-αύξηση λιπογένεσης!
Εξαιρείτε το μεταπροπονητικό γεύμα μας που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα κάποια ποσότητα απλού υδατάνθρακα οπότε ταχύτατη αύξηση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα ταχύτατη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους μυς μας άρα υψηλός αναβολισμός!!!
Καταναλώστε σε καθημερινή βάση υγιεινά λίπη όπως αυτά των ωμών ξηρών καρπών το ελαιόλαδο τα ιχθυέλαια-Ω3 και αυτά του αβοκάντο!!!

2.Αποφύγετε την υπερπροπόνηση!!!

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η υπερβολική προπόνηση είναι να περιορίσουμε την προπόνηση μας σε 45 λεπτά καθαρής δυναμικής προπόνησης συν 15 λεπτά προθέρμανση-διατάσεις. Όταν ασκείστε με μεγάλη ένταση για πάνω από 60 λεπτά στρεσάρετε έντονα το σώμα σας με αποτέλεσμα να εκκρίνεται από τα επινεφρίδια η ορμόνη κορτιζόλη, ορμόνη που προκαλεί διάσπαση του μυικού ιστού για παραγωγή ενέργειας.
Αυτό σίγουρα δεν το θέλετε με ΤΙΠΟΤΑ!!!

eshop-myprotein

3.Ένα Pre Workout (προπροπονητικό) γεύμα κρίνετε σημαντικότατο !!!

Pre Workout
Πριν από την προπόνηση (30 λεπτά) πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά που θα το θωρακίσουν και θα αποτρέψουν το καταβολισμό κατά την διάρκεια της προπόνησης μας.
Προσωπικά πριν την προπόνηση επειδή θέλω να έχω άδειο στομάχι προτιμώ να πιω 1,5 scoop πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή ένα μείγμα από Γλουταμίνη, BCAA, Αργινίνη,
Β-Αλανίνη, Ταυρίνη, Τυροσίνη κ.α. συστατικά τα οποία θα με βοηθήσουν να αυξήσω την ενεργητικότητα μου μειώνοντας την πιθανότητα καταβολισμού.
Αν δεν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα φάτε μια ώριμη μπανάνα η λίγες σταφίδες και ένα ποτήρι (250ml) γάλα αμυγδάλου η καρύδας, μην το παρακάνετε όμως για να μην έχετε φούσκωμα. Εννοείτε ότι τουλάχιστο 3 ώρες πριν την προπόνηση σας έχετε κάνει ένα πλήρες γεύμα!

Διαβάστε επίσης: PreWorkout συμπληρώματα διατροφής χρήση και χρησιμότητα!!!

4.Κάνετε ένα Post Workout (μεταπροπονητικο) γεύμα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ!!!

Post Workout
Αν το Pre Workout γεύμα θεωρείτε σημαντικότατο, το Post Workout θεωρείτε αναντικατάστατο και κρίσιμης σημασίας για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη βάζοντας φρένο στον καταβολισμό και εκτινάσσοντας στα ύψη τον αναβολισμό!
 Αυτό το γεύμα θα πρέπει να γίνει επειγόντως μετά το τέλος της προπόνησης μας, αμέσως δηλαδή με το που θα πάμε στα αποδυτήρια πριν κάνουμε μπάνιο! Αυτό απαιτείται να γίνει άμεσα ώστε το σώμα να αναπληρώσει γρήγορα της αποθήκες ενέργειας σταματώντας τον μυικό καταβολισμό για παράγωγη ενέργειας.
Το μεταπροπονητικό γεύμα θα πρέπει να είναι εύπεπτο και γρήγορα αφομοιώσιμο. Μετά από μια σκληρή προπόνηση πρέπει να αναστρέψουμε άμεσα τον καταβολισμό σε αναβολισμό και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε άμεσα χρησιμοποιώντας συστατικά που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά για τα οφέλη τους σε αυτή την κρίσιμη φάση για το μυικό μας σύστημα!

Τέτοια συστατικά είναι η πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής άξιας, πλούσιες σε αμινοξέα και ταχύτατης απορρόφησης όπως η Whey Protein Isolate και η Hydrolyzed Whey Protein! Επίσης αμινοξέα όπως Γλουταμίνη και τα BCAA (Λευκίνη-Ισολευκίνη-Βαλίνη) παίζουνε μείζονα ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού την αποθεραπεία και την αύξηση της πρωτεινοσύνθεσης (Λευκίνη).

Προτιμήστε αυτά τα αμινοξέα σε μορφή σκόνης και χωρίς υδατάνθρακες και γεύσεις γιατί είναι πιο οικονομικά.

Η χρήση συμπληρωμάτων Κρεατίνης ειδικά μετά την προπόνηση κατά την άποψη πολλών και συμφωνώ απολυτά, θεωρείτε απαραίτητη σε συνδυασμό με Β-Αλανίνη και υδατάνθρακα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (δεξτρόζη-μαλτοδεξτρίνη).
Για να μειώσετε την παράγωγη κορτιζόλης χρησιμοποιήστε μετά την προπόνηση σας Acerola η Amla fruit που είναι φυσικές πηγές βιταμίνης C και Rhodiola (χρυσή ρίζα) που είναι γνωστή για την κατευναστική επίδραση στο σώμα και την ψυχική κατάσταση, λόγω της ικανότητας της να μειώνει τη κορτιζόλη!

Αν δεν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα μπορείτε να καταναλώσετε κατσικίσιο γάλα,κεφίρ η ξινόγαλο κατά προτίμηση βιολογικά. Για υδατάνθρακα προτιμήστε μια ώριμη μπανάνα λίγο μέλι,πετιμέζι η ένα ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό. Οι παραπάνω συμβουλές είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και ύστερα από δοκιμή και εφαρμογή στο προσωπικό μου πρόγραμμα και διαιτολόγιο κατά την διάρκεια της περιόδου μυικής ανάπτυξης.

Κατά βάση τα ίδια ισχύουν και στην φάση δίαιτας-γράμμωσης με κάποιες τροποποιήσεις που θα αναλύσω σε κάποιο άλλο άρθρο μου στο μέλλον. Ελπίζω αυτό το άρθρο μου να σας φανεί χρήσιμο και εφαρμόζοντας το να δείτε και εσείς το σώμα σας να έχει πολύ καλύτερη ανταπόκριση σε θέματα όπως μυική ανάπτυξη,αύξηση δύναμης καλύτερη αποθεραπεία!

Να διατρέφεστε υγιεινά, να γυμνάζεστε με πάθος και να αγαπάτε
το σώμα και την ΥΓΕΙΑ σας!!!

Απαγορεύεται η αντιγραφή-αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του συγγραφέα!!!
Γιώργος Εμμανουηλίδης
πηγή:http://health-beauty-internet.blogspot.gr
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου