Τεστ διατροφικών γνώσεων

Το τεστ αυτό θα σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε τις διατροφικές σας γνώσεις στους 7 πιο σημαντικούς τομείς διατροφής

1. Αν καταναλώσω τις 6-11 συνιστώμενες μερίδες αμυλούχων προϊόντων την ημέρα δεν έχει σημασία από ποια σιτηρά θα προέρχονται
Σωστό Λάθος


2. Αν καταναλώνω ποικιλία φρούτων και λαχανικών και καλύπτω τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 5-9 μερίδων δεν έχει μεγάλη σημασία το τι φρούτα και λαχανικά θα επιλέξω

Σωστό Λάθος

3. Η μείωση της συνολικής πρόσληψης διαιτητικού λίπους και διαιτητικής χοληστερόλης είναι τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να κάνω για τη μείωση των επιπέδων κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα

Σωστό Λάθος

4. Η υπερκατανάλωση λίπους από τη διατροφή είναι η βασικότερη πρωταρχική αιτία της παχυσαρκίας

Σωστό Λάθος

5. Η υπερπρόσληψη υδατανθράκων βλάπτει ακόμα και όταν δεν υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης

Σωστό Λάθος

6. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να προσλαμβάνουν όσο περισσότερο ασβέστιο μπορούν

Σωστό Λάθος

7. Οι δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

Σωστό Λάθος

1. Λάθος. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως φέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και συνεπώς τουλάχιστον 3 μερίδες αμυλούχων πρέπει να είναι προϊόντα ολικής αλέσεως. Τα αμυλούχα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και βοηθούν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και τον έλεγχο βάρους, ενώ έχουν αποδειχτεί προστατευτικά κατά του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

2. Σωστό. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ποικιλία βιταμινών και μετάλλων σε διάφορες ποσότητες. Η ποικιλία στην κατανάλωση ωστόσο είναι σημαντική ώστε να καλύπτεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενώ επιπλέον η ποικιλία αποτρέπει την ανία επαναλαμβανόμενης κατανάλωσης των ίδιων τροφίμων.
3. Λάθος. Η μείωση της πρόσληψης λιπαρών από τη διατροφή δεν αρκεί, εάν δε συνδυαστεί με μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Σημαντική είναι η αντικατάστασή «κακών» λιπαρών με «καλά» λιπαρά οξέα. «Κακά» είναι τα ζωικά λίπη (βουτυρο, κόκκινο κρέας) καθώς και τα λιπαρά που περιέχονται σε επεξεργασμένα, συσκευασμένα σνακς (πατατάκια, γλυκίσματα) όπως και στα τηγανιτά τρόφιμα. «Καλά» είναι τα φυτικά λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που περιέχονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο (και γενικά τα φυτικά έλαια) και οι ξηροί καρποί. Επιπλέον, απαραίτητη για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης του αίματος είναι η αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
4. Λάθος. Η υψηλή πρόσληψη λίπους από τη διατροφή δεν είναι η πρωταρχική αιτία της πρόσληψης βάρους. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τελευταία χρόνια η πρόσληψη λίπους παγκοσμίως έχει μειωθεί, λόγω χρήσης γαλακτοκομικών, μαργαρίνης, κρέατος και άλλων προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί. Αντιθέτως, η κατανάλωση απλών υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνονται καθε μέρα να εχουν αυξηθεί επίσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των καύσεων μέσω της άσκησης έχουν επιφέρει την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.
5. Σωστό. Παρότι, οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, η υπερβολική πρόσληψη τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη (και πιθανώς σε σακχαρώση διαβήτη), σε παχυσαρκία και συνεπώς σε μεταβολικό σύνδρομο. Είναι πολύ σημαντικό οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνονται από τη διατροφή να προέρχονται σε σημαντικές ποσότητες από προϊόντα ολικής αλέσεως.
6. Λάθος. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση δεν κατάφερναν να προσλάβουν την ποσότητα ασβεστίου, η οποία θα κάλυπτε τις καθημερινές τους ανάγκες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλά προϊόντα διατροφής καθημερινής χρήσης, όπως το ψωμί, οι χυμοί, τα τυριά ακόμα και διάφορα γλυκίσματα εμπλουτίζονται με σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Συνεπώς, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 1000 mg μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα. Εξάλλου, πρόσληψη ασβεστίου πάνω από 2.500 mg την ημέρα ενδέχεται να εμποδίζει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και να επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία.
7. Λάθος. Η κατανάλωση πρωτεΐνης δεν αποτελεί το μειονέκτημα των διαιτών αυτών. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλών επιπέδων χοληστερίνης αίματος, ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Συμπερασματικά, μια δίαιτα με υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές (όσπρια), άλιπα κρέατα και γαλακτοκομικά δε φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. 

πηγή:dietstories.gr 
Αν σας φάνηκε χρήσιμο μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα!!!
Σας ευχαριστoύμε!!!
Georgemman YouTube Channel

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

eshop-myprotein

Αρχειοθηκη ιστολογιου